Přehled poskytovaných služeb

Telefon

736 125 064  Více »

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00

Pokud jste si pořídili prvního psa, naleznete zde několik dobrých rad. Jste-i již zkušení chovatelé, třeba se dozvíte něco nového.

Výběr a koupě štěněte

Dříve než si pořídíte štěně, je velice důležité se domluvit se svými blízkými, zhodnotit své časové, prostorové i finanční možnosti a po té se teprve rozhodnout, jaké plemeno nebo jaký pejsek je pro Vás ten nejvhodnější. Jiné nároky mají samozřejmě psi větších plemen než malá plemena, jinak se asi budete starat o psa loveckého, služebního nebo společenského plemene. V neposlední řadě je důležitá i volba pohlaví Vašeho budoucího miláčka.

Při výběru štěněte si všímejte vyrovnanosti vrhu a zjevných odchylek ve zdravotním stavu štěňat. Zkušený chovatel Vám jistě rád poradí.

Je výhodné při koupi štěněte uzavřít s chovatelem smlouvu o koupi, vyhnete se tím pozdějším nepříjemnostem s vyrovnáním peněz při navrácení štěněte ze zdravotních důvodů nebo při jeho úhynu.

Každé štěně by mělo být řádně odčervené a naočkované (viz. dále preventivní vakcinace a odčervení). Je vhodné brzy po koupi nového psa navštívit veterináře, který Vás upozorní na případné vady, kterých jste si při přebírání štěněte od chovatele nemuseli všimnout, a dohlédne na dodržení termínu prvních očkování, což je velice důležité.

Otázky výchovy a případného výcviku jsou obsahově natolik rozsáhlé, že se jim zde věnovat nebudeme. Pouze zdůrazníme, že každý pes by měl být přinejmenším vychovaný. Základem je důslednost ze strany majitele a nejlepší metodou je pozitivní motivace (systém udělám - dostanu odměnu). Podrobnější informace naleznete v literatuře zabývající se výchovou a výcvikem psů, kterou by měli mít ve všech knihkupectvích. Případně Vám jistě rádi poradí cvičitelé v kynologických klubech, kde jsou často i "školky pro štěňata".

Pokud máme v něčem dosáhnout dobrých výsledků, vyžaduje to starost a úsilí. I štěně potřebuje Vaši péči k tomu, aby z něj vyrostl zdravý pes, na kterého budete náležitě pyšní.

Věřte, že i zde platí: Prevence je nejlepší a jednoznačně nejlevnější léčba!!!

Něco málo k výživě

V době prodeje je štěně již většinou krmeno granulemi nebo domácí stravou. Chovatel by Vám měl sdělit složení jeho jídelníčku, který je třeba po změně majitele a životního prostoru štěněte vždy minimálně několik dní dodržovat. Je potřeba, aby stres vyvolaný oddělením štěněte od matky a změnou krmiva byl co nejnižší. Po přechodném období, trvajícím asi 14 dní, je možné provést úpravu složení krmné dávky, tak aby vyhovovala potřebám rostoucího psa. Zanedbáte-li krmení v době růstu, což je u malých plemen přibližně do 12-ti měsíců a u velkých plemen až do 18-24 měsíců, již nikdy to "nedoženete". Růstové období je nejdůležitější, dospělý pes méně kvalitní krmení krátkodobě snese.

Nejvhodnější nutričně plnohodnotnou výživou psa je granulované krmivo některé z renomovaných značek, ke kterému není vhodné již nic přidávat. Toto granulované krmivo by mělo tvořit alespoň 95% krmné dávky psa. Krmivo musí být označeno jako krmivo pro danou věkovou a hmotnostní kategorii Vašeho psa. Dávky jsou vždy podle hmotnosti a zátěže psa uvedeny na obalu.

Značky, které Vám doporučujeme: EUKANUBA, ROYAL CANIN, HILL'S, PURINA PROPLAN, eventuelně CALIBRA.

Příležitostně je možné zpestřit stravu tvarohem, tvrdým sýrem, zeleninou, ovocem, vývarem atd., ale není to nutné.

Psovi se nesmí dávat nic slaného, kořeněného, uzeného, dále kosti, zvláště drůbeží a králičí a čokoláda pro lidi!!! Štěněti není vhodné podávat mléko, zbytečně způsobuje průjmy a ve věku, kdy si štěně odeberete od chovatele, má již období mléčné výživy za sebou.

Při krmení psa granulovanou stravou je nutné zabezpečit trvalý přísun pitné vody!

Jiná eventualita je pejskovi vařit, což je ale náročné na čas, místo a energii a nikdy se majiteli nepodaří, aby byla strava psa nutričně plnohodnotná, jako je to v případě suchých granulovaných krmiv výše uvedených značek.

Systém krmení - frekvence záleží na věku a velikosti psa:

  • štěňata až 5x denně (postupně se četnost krmení snižuje)
  • dospělí psi - malá a střední plemena 1x denně, velká plemena 2x denně (je dobré rozdělit krmnou dávku alespoň na 2x z důvodu prevence dilatace a torze žaludku)

Pes by měl po nasypání krmiva do misky přidělenou dávku hned sežrat, co nesežere v krátké době je nutno odstranit.

Je špatné nechávat krmivo v misce celý den!

Psa nikdy nepřekrmujte!

Orientujte se dle návodu výrobce na obalu!

Preventivní vakcinace

Podle veterinárního zákona je povinností majitele zajistit, aby byl pes ve stáří 3-6 měsíců naočkován proti vzteklině a dále nechat provést přeočkování dle doporučení veterinárního lékaře. Jsou k dispozici vakcíny s účinností jeden, dva či tři roky. Vakcinace proti dalším chorobám záleží na rozhodnutí majitele, důrazně však doporučujeme naočkovat základní kombinaci infekčních nemocí. Je třeba znovu zdůraznit, že prevence je levnější a spolehlivější než terapie, která je mnohdy s nejistým výsledkem. Zvíře musí být při vakcinaci klinicky vyšetřeno a shledáno klinicky zdravým, což na hromadných vakcinacích často není zajištěno, proto je vhodné vakcinovat zvíře vždy ve veterinární ordinaci. Pes se vakcinuje dle vývinu imunitního systému a dle úbytku mateřských protilátek. Z tohoto důvodu jsme pro Vás připravili tato doporučená vakcinační schémata:

Základní vakcinační schéma

  • v dovršeném 6. týdnu: očkování proti psince, infekční hepatitidě, infekční laryngotracheitidě, parvoviróze a para influenze (DHPPi)
  • v 9. týdnu - přeočkování nemocí výše uvedených + očkování proti leptospiróze (DHPPiL)
  • po dovršeném 12. týdnu - přeočkování nemocí výše uvedených + vakcinace proti vzteklině (DHPPiL+R)
  • další přeočkování se provádí 1x ročně, u vztekliny dle použité vakcíny (přeočkování za 1,2 či 3 roky)

Rozšířené vakcinační schéma

  • po dovršeném 12 týdnu věku štěněte je možno rozšířit očkování o tyto další nemoci:
  • borelióza-2 dávky v intervalu 3 týdnů, přeočkování 1x ročně
  • psincový kašel-2 dávky v intervalu 3 týdnů, přeočkování 1x ročně
  • tetanus-2 dávky v intervalu 3 týdnů, přeočkování 1x za 2 roky

Podle současně platných předpisů je možná vakcinace vztekliny až na 3 roky, záleží na době trvání post vakcinační imunity, kterou udává výrobce. V naší ordinaci používáme vakcínu Nobivac Rabies, která zajišťuje imunitu proti vzteklině po dobu 3 let.

Dokud není u štěněte očkování kompletní, není štěně odolné proti nemocem a není vhodné ho vystavovat kontaktu s jinými zvířaty a vodit na místa s vysokou koncentrací psů!

Dle přání majitele je možné po konzultaci s veterinárním lékařem vakcinační schéma upravit.

Odčervení

Se střevními parazity se štěně setkává již v děloze matky a při porodu. Je tedy vhodné odčervit fenu před krytím. Malé štěně se poprvé odčervuje ve třetím týdnu života a dále každých 14-21 dní až do 3 měsíců věku. Po dokončení vakcinace doporučujeme štěně odčervit za 3 měsíce a dále pak 2x ročně. U psů toulavých, při větším počtu chovaných zvířat či je-li zvíře v častém kontaktu s malými dětmi je možné odčervení častější. U malých štěňat se používají odčervovací prostředky ve formě pasty(Banminth paste, Caniquantel plus gel), u odrostlejších pak tablety(Caniverm, Caniquantel plus tbl., Zipyran, Cestal, Drontal aj.)

Prevence napadení vnějšími parazity

Nejčastějším problémem kůže psů je alergie na bleší kousnutí. Mnohdy stačí kousnutí jednou blechou za čtrnáct dní a pejsek si dokáže vykousat poměrně velkou část povrchu těla. Blechy nežijí trvale na psovi, ale seskakují z něj a část života žijí mimo hostitele. Vajíčka, larvy a kukly blech se vyskytují zcela mimo psa. Znamená to tedy, že majitel nemusí vždy najít na psovi blechy, i když právě ony mohou být příčinou kožního onemocnění. Pohybuje-li se zvíře v prostředí, kde se často vyskytují jiná zvířata (psi, kočky, ježci, kuny, potkani apod.), je důležité psa odblešovat kvalitními a vyzkoušenými přípravky, protože pravděpodobnost přenosu je veliká. Dále je blecha mezihostitelem tasemnic, které pak napadají zažívací trakt psů. V neposlední řadě je přítomnost ektoparazitů pro pejska krajně nepříjemná, protože ruší jeho klid a pohodlí.

Klíšťata, ti obávaní přenašeči Lymeské boreliózy a klíšťové encefalitidy, jsou dalším velice častým ektoparazitem obtěžujícím nás a naše psy. Rizikovými obdobími jsou zvláště první jarní měsíce. I zde je důležitá efektivní ochrana psa za použití účinných ektoparazitik.

Další ektoparazitózy (demodikóza, svrab, cheyletielóza a další) se nevyskytují tak často, i když jejich občasný výskyt může způsobovat vážné zdravotní problémy.

Efektivní prevencí jsou ektoparazitika, která se aplikují na povrch těla zvířete. Používají se roztoky ve formě kapek (spot on), nebo sprejů. Jednoduchou aplikační formou s výborným účinkem jsou přípravky Effipro spot on, Bob Martin a Exspot. Na klíšťata účinkují většinou minimálně jeden měsíc a na blechy dokonce až tři měsíce. Doporučujeme: od jara do podzimu 1x měsíčně použít Exspot nebo Bob Martin vzhledem k jejich vynikajícímu účinku na klíšťata a přes zimní období 1x za 2-3 měsíce Effipro.

Na trhu je také celá řada antiparazitárních obojků, jejichž účinnost je různá. Doporučujeme používat pouze kvalitní obojky, např. Kiltix nebo Bolfo a dodržet přesně návod k použití. Méně známé jsou přípravky s účinkem na širší spektrum parazitů. Patří sem antiparazitika Stronghold a Advocate,aplikovaná ve formě roztoku na kůži. Působí na blechy, roztoče (svrab) a oblé červy. Jejich velkým nedostatkem je to, že neúčinkují na klíšťata, proto je doporučujeme jen ve specifických případech.

Čištění uší (prevence zánětů zvukovodu)

Hlava psa se pohybuje níže než hlava člověka a proto je mnohem více exponována prachu, nečistotám, cizím tělesům, úrazům apod.

U všech plemen psů je vhodné preventivně čistit uši minimálně 1x za týden speciálními kapkami. U rizikových plemen, která jsou velmi náchylná k zánětům uší (španělé, retrívři, pudli), je to nezbytné.

Způsob čištění Vám ukážeme v ordinaci, je jednoduchý, ale je nutné ho vidět. K čištění zvukovodu je nevhodné používat vatové tyčinky, roztoky zvládnou vše samy - rozpouští maz, působí desinfekčně, ucho čistí a vysušují.

Doporučujeme tyto přípravky: Nolvasan Otic, Otifree, Epi Otic

Péče o oči

Jsou-li oči zdravé, to znamená bez zarudnutí a výtoku, je nevhodné aplikovat do nich jakákoli léčiva či kapky. Pravidelnou péči je nutno věnovat očnímu okolí, které často bývá znečištěno zasychajícími slzami. Je vhodné čistit okolí očí speciálními kapkami alespoň 1x týdně. U některých ras psů, jako například pekinéz, maltézský psík či mops, je nutno čistit častěji. Vodu k tomuto účelu nepoužíváme. Pokud je oko zarudlé, s kalným výtokem, je nutno navštívit veterinární ordinaci a aplikovat léky.

Čištění zubů

Týká se především psů malých a středních plemen, protože právě ti mají sklon k větší tvorbě zubního plaku, ze kterého se vytváří zubní kámen, který způsobuje mnohé zdravotní komplikace. Zubní kámen obnažuje krček a kořeny zubu a je zdrojem bakterií, způsobujících zánět dásní a podpůrných tkání zubu. To vyvolává bolestivost dutiny ústní, zvláště při příjmu potravy. Pes postižený onemocněním zubů celkově strádá, bakterie a látky, které produkují, také poškozují srdce a ledviny psa. Projevem zánětu je silný a nepříjemný zápach z tlamy. Někdy se mohou pod kořeny zubů vytvářet ložiska hnisu, která se pak provalí na povrchu dutiny ústní, hnis vytéká z nosu a pod očima. Takto postižené zuby již nelze zachránit, je nutno je vytrhnout.

Zuby je vhodné čistit speciálními zubními pastami určenými pro psy, protože obsahují enzymy a zubní plak rozpouštějí. Pro psy jsou také určeny speciální zubní kartáčky, které jsou velmi měkké, neboť psi mají citlivé dásně. Lidské zubní pasty jsou nevhodné, obsahují fluor, pes je polyká a podráždí si žaludek. Se zubním kamenem však již pasta nic nenadělá a je nutné ho odstranit, nejlépe ultrazvukem. Odstranění zubního kamene ultrazvukem probíhá v celkové narkóze. V naší ordinaci používáme moderní šetrné metody uspání psů, takže anestezie probíhá bezpečně i u starších zvířat. Pomocí přístrojů hlídáme životní funkce zvířete a po ukončení zákroku můžeme zvíře ihned probudit, takže se velmi rychle zotaví.

Stejně jako u člověka je i u psa náchylnost k tvorbě zubního kamene individuální. Aby bylo dosaženo žádoucího efektu, je nutné čistit psovi zuby minimálně 3x týdně.

Je vhodné naučit psa již ve štěněcím věku, aby si nechal kartáčkem zuby čistit a Vaši manipulaci v dutině ústní toleroval. Staršího psa to již naučíte jen velmi obtížně. Čištění spočívá v jemném nanesení pasty na zuby a jejich mírném potírání, není třeba zuby mechanicky drhnout.

Samozřejmě je možné čištění zubů doplnit, ale ne nahradit, používáním žvýkaček pro psy nebo použitím speciálních diet pro snížení tvorby zubního plaku a kamene. Kvalitní krmiva většinou obsahují látky pro prevenci stomatologických problémů, jsou označena „dental care“ - zubní péče.

Pro psy, kteří si nenechají zuby vyčistit, je možno použít gel, který se podává po jídle v malém množství krmiva, ale účinnost je menší než při klasickém čištění. Méně známá je ústní voda pro psy, která se přidává do pitné vody. S tímto roztokem máme dobré zkušenosti u psů, kteří nesnášejí jakoukoliv manipulaci v dutině ústní.

Preventivní stomatologická prohlídka by měla být u pejska stejně jako u lidí 1x za 6 měsíců.

Údržba srsti a péče o ni

Záleží zejména na délce a druhu srsti Vašeho psa. U dlouhosrstých plemen je nezbytné ji pro hezký vzhled vyčesávat kartáči nebo hřebeny, frekvence závisí především na prostředí, kde se pes pohybuje - ideálně samozřejmě každý den, někdy stačí 3-4x týdně. U krátkosrstých plemen je péče jednodušší - vyčesáváme je také, stačí však cca 2x týdně. Některá psí plemena je nutno stříhat. Pokud potřebuje váš pes profesionální úpravu srsti, můžeme vám tuto službu nabídnout v ordinaci.

Frekvence koupání závisí na tom, jak rychle se pes zašpiní. Někteří psi se s oblibou válejí v páchnoucích věcech a ty pak musíme koupat poměrně často. Omytím psa čistou vodou nelze nic zkazit a v nutných případech je toto možné i několikrát týdně. Není vhodné příliš často používat šampon, který smyje ochrannou mazovou vrstvu z chlupů a kůže. Šamponem můžete psa umýt cca 1x za 1-3 měsíce.

Psa po vykoupání důkladně osušte!

Nepoužívejte mýdla a šampony pro lidskou potřebu, pes má jinou kůži než člověk!

Kvalitní, lesklou a zdravou srst zajistí pouze kvalitní krmení a správná péče!

Kromě péče o srst je nutné si všímat i drápků. Jestliže si Váš pes nemá možnost zabrušovat drápky, může dojít k jejich nárůstu natolik, že se zvyšuje riziko bolestivého zatrhnutí nebo vylomení drápku. Předejít se tomu dá jen pravidelnou kontrolou tlapek a včasnou úpravou drápku. Jestliže si na ostříhání drápků netroufáte, navštivte nás a my se o "pedikúru" Vašeho pejska rádi postaráme.

Kvalitní rohovinu drápků zajistí taktéž jen plnohodnotná a vyrovnaná strava Vašeho psa.

Označení a registrace zvířete, cestování se psem

Psa lze označit tetováním nebo mikročipem. Tetují se jen čistokrevná zvířata s průkazem původu. Označení mikročipem je vhodnější, neboť čip je prakticky nezničitelný, nezaměnitelný a mezinárodně platný. Dále se čipy snadněji a méně bolestivěji aplikují. A dokonce jsou v některých městech (včetně Vsetína) výrazné slevy z poplatků, je-li pes čipován. Díky tomu se majiteli čip do dvou let zaplatí a dál na tom jen získá. Psa je proto vhodné načipovat ještě před tím, než ho majitel nahlásí na obecním úřadě, což by měl učinit do 3 měsíců věku štěněte nebo do 3 měsíců od nabytí psa.

Pro cestování se psem do jiných zemí evropské unie musí být zvíře označeno (tetování, čip) a vybaveno europasem. Mezinárodní očkovací průkaz nestačí! Odpadají však prohlídky a potvrzení před výjezdem. Nečlenské země EU mají pro cestování se zvířaty vlastní podmínky.

A co kastrace?

Dle našeho názoru je vhodné zvláště fenu vykastrovat, pokud neplánujete její další využití v chovu. U psů má kastrace také svůj význam, sníží se dominantní agresivita, neposlušnost, toulavost a možnost onemocnění prostaty. Kastrace fenky způsobí,že se nebude hárat,takže nebude znečišťovat své okolí krvavým výtokem,nebude přitahovat psy a nedojde k nechtěnému nakrytí. U fen se vyhnete onemocnění vaječníků a dělohy. S tímto typem problémů se v praxi setkáváme velmi často a myslíme si, že prevence nemocí samičího pohlavního aparátu je hlavním argumentem, hovořícím pro kastraci. Taktéž pravděpodobnost nádorů mléčné žlázy klesne téměř na nulu oproti nekastrovaným, pokud se fena vykastruje mladá. Zvláště pro majitele jsou nepříjemné také projevy tzv. falešné březosti, kdy má fena mateřské chování a tvoří mléko, aniž je březí. Proto neplánujete-li štěňata, nechte fenečku vykastrovat co nejdříve, je však vhodné ji nechat poprvé hárat.

Chování psa i feny se po kastraci většinou vůbec nezmění. Je správné zde zmínit i možné negativní účinky kastrace. Někteří psi mají tendenci tloustnout, ale toto vždy může ovlivnit majitel snížením přísunu energeticky bohatého krmiva a zvýšením pohybu.

U cca 2-5% fen větších plemen nad 20kg může dojít za rok a déle po kastraci k ukapávání moči. Tento problém se dá efektivně řešit podáváním léků a to bez vedlejších účinků.

Nejvhodnější doba pro kastraci feny je mezi prvním a druhým háráním. U starších fen je doba vhodná na kastraci nejdříve dva měsíce po hárání.

Hárání se dá také zabránit použitím hormonálních injekcí nebo tablet. Pro řadu vedlejších účinků a zdravotních rizik to však není vhodné. Perspektivní metodou se jeví aplikace hormonálního čipu,tedy jakási chemická kastrace.Toto je však finančně dosti náročné.

Fráze "fena by měla mít alespoň jednou štěňata" není pravdivá. Na zdraví feny to nemá vliv.

Doufáme, že Vám těch několik málo rad pomůže věnovat vašemu pejskovi náležitou péči. Při jakýchkoliv zdravotních potížích nás kontaktujte, rádi Vám poradíme nebo pomůžeme.

Přejeme Vám prožití mnoha příjemných chvil ve společnosti Vašeho čtyřnohého miláčka.



Fotogalerie

Fotogalerie

Články pro chovatele

Vakcinace kočky

Celý text

Kastrace drobných savců

Celý text

Informace o zpracování osobních údajů (GDPR)

Celý text

Dermatitidy

Celý text

Vyšetření srdce

Celý text

Další články

Kde nás najdete

MVDr. Robert Just

Veterinární ordinace
Příčná 905, 755 01 Vsetín - zobrazit na mapě

mobil:736 125 064
e-mail:veterina.vsetin@seznam.cz

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
U nás můžete platit platebními kartami