Přehled poskytovaných služeb

Telefon

736 125 064  Více »

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00

Vakcinace kočky

Očkování koček je běžně prováděný preventivní úkon, který zvíře chrání před často smrtelnými a nevyléčitelnými nemocemi. Jejich výskyt je velmi častý, proto očkování koček proti infekčním nemocem výrazně doporučujeme. Vakcinace koček proti vzteklině není ze zákona povinná a pokud se nejedná o kočku, která cestuje do zahraničí nebo se účastní výstav, není nutné ji očkovat.

 

První očkování se přeočkovává za 3-4 týdny, poté se chodí pravidelně každý rok na revakcinaci. V některých případech je možno chodit i jednou za 3 roky. Koťata se mohou poprvé očkovat od 2 měsíců.

Proti kterým nemocem se očkuje nejčastěji?

V základním schématu očkujeme proti třem virovým nemocem: infekční rinotracheitidě (R), kaliciviroze (C) a panleukopenii (P). V očkovacím průkazu je můžete najít pod zkratkou RCP. Nejvíce náchylná na onemocnění jsou koťata. Terapie těchto nemocí je jen podpůrná, cílený lék proti původci neexistuje.

 

Infekční rinotracheitida je onemocnění způsobené kočičím herpesvirem FHV-1. Způsobuje záněty horních cest dýchacích, spojivky a rohovky. Přenáší se kapénkovou infekcí nebo kontaktem s postiženými zvířaty. U zvířete se vyskytuje často v latenci, onemocnění se aktivuje stresem nebo oslabením organismu. 

 

Kalicivirus patří mezi původce syndromu onemocnění horních cest dýchacích společně s předcházejícím herpesvirem. Krom výše zmíněného způsobuje i onemocnění dutiny ústní - zde vytváří vředy a afty na dásních a jazyku. Kočky jsou apatické, nechtějí jíst a mají horečku. Jednou nakažené zvíře jej vylučuje celoživotně. 

 

Panleukopenie neboli kočičí mor je způsobená kočičím parvovirem. Nejčastěji napadá koťata do roku života, u kterých má velmi rychlý průběh často končící úhynem. Zvýšený výskyt je v domácnostech s více zvířaty nebo útulcích. Zvířata jsou slabá, nechtějí přijímat potravu, mají horečku, průjmy nebo zvrací. Koťata se rychle dehydratují a mohou mít až křeče. 

 

Jaké jsou další nemoci, proti kterým se dá očkovat?

Další nemoci, proti kterým lze chránit Vaše zvíře vakcinací, jsou kočičí leukémie (FeLV), chlamydioza (Ch) a vzteklina (R). V očkovacím průkazu značené v kombinacích RCPCh, RCPCh FeLV nebo R.

 

Kočičí leukémie FeLV je smrtelné, neléčitelné onemocnění. Zvíře se nakazí slinami postiženého jedince, transplacentárně, mateřským mlékem nebo sdílenými miskami s krmivem. Virus napadá kostní dřeň, kde způsobuje mutace v bílých krvinkách a výrazně ničí imunitní systém. U ¼ nemocných dochází k propuknutí lymfomu, zhoubnému tumoru mízních uzlin, fibrosarkomu nebo leukémie. Onemocnění nemá specifické příznaky, napadené kočky časem umírají na banální infekce.

 

Chlamydiózu způsobuje bakterie Chlamydophila felis. K přenosu dochází kapénkovou infekcí nebo při porodu. Nakažení vykazují příznaky chronických onemocnění horních cest dýchacích a záněty spojivek. Na člověka se tato nemoc nepřenáší. Toto onemocnění je léčitelné antibiotiky podávanými minimálně 1 měsíc. Častěji zjišťujeme u plemenných koček.

 

Vzteklina je smrtelné onemocnění způsobené lyssavirem přenosné na člověka. Na našem území se nevyskytuje, roku 2004 byla Česká republika uznána organizací OIE (World Organisation for Animal Health) jako zemí prostou tohoto onemocnění. Zvíře i člověk onemocní pokousáním nebo poškrábáním. Onemocnění způsobuje agresivitu, slintání, nervové poruchy a křeče. Kočky oproti psům nemusí být ze zákona očkované.

 

Jakou kombinaci očkování doporučujeme?

V naší ordinaci preferujeme očkování proti základním nemocem RCP - infekční rhinotracheitidě, kaliciviróze a panleukopenii. Dále vakcinaci RCPCh FeLV - navíc proti chlamydióze a leukémii. Pokud máte plemenné zvíře, nebo chodíte na výstavy, doporučujeme RCPCh. Kdybyste chtěli cestovat s Vaší kočkou do zahraničí, musí mít naočkovanou vzteklinu.

 

Vyskytují se nežádoucí účinky po vakcinaci?

V místě aplikace může být zvíře krátkodobě citlivé, může zde vzniknout zatvrdnutí. Alergické reakce po očkování se u koček vyskytují výjimečně. Na některé složky adjuvans ve vakcínách mohou vznikat zhoubné nádorové změny v kůži, tzv. postvakcinační sarkom. Na našich pracovištích proto používáme výhradně polyvalentní bezadjuvantní vakcíny značky Purevax, u kterých je toto riziko minimální.

Kdy můžu přijít na očkování?

Na očkování můžete přijít se svým zvířetem kdykoliv v ordinační době. Kočka musí být starší 8 týdnů, musí být zdravá a aktivní.

 

Před vakcinací proti FeLV se musí zvíře nejdříve testovat, jestli se u něj tato nemoc latentně již nevyskytuje. Testace se provádí z malého množství krve, které se před očkováním Vašemu zvířeti odebere.

 

Pokud byste chtěli přijít na očkování nebo měli nějaký dotaz, neváhejte se na nás obrátit.

 

MVDr. Anna Spurná

 

 

Zdroje:

Canine and Feline Infectious Disease; J. E. Sykes, Elsevier 2014

https://www.wsava.org/Global-Guidelines/Vaccination-Guidelines

 



Fotogalerie

Fotogalerie

Články pro chovatele

Vakcinace kočky

Celý text

Kastrace drobných savců

Celý text

Informace o zpracování osobních údajů (GDPR)

Celý text

Dermatitidy

Celý text

Vyšetření srdce

Celý text

Další články

Kde nás najdete

MVDr. Robert Just

Veterinární ordinace
Příčná 905, 755 01 Vsetín - zobrazit na mapě

mobil:736 125 064
e-mail:veterina.vsetin@seznam.cz

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
U nás můžete platit platebními kartami