Přehled poskytovaných služeb

Telefon

736 125 064  Více »

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00

Pořízení kotěte

Nejvhodnější je pořídit si kotě přímo u chovatele, kde si můžete prohlédnout, v jakém prostředí kotě dosud žilo, jak se o ně chovatel stará a jak vypadá jeho matka. Od zkušeného chovatele můžete také získat řadu dobrých rad a podnětů. Malé kotě by mělo být aktivní, hravé, čisté, mělo by s chutí jíst, nemít průjem a velké bříško, které ukazuje na silné začervení.Koťata od kočky odebíráme až po osmém týdnu života, kdy již sama žerou a jsou připravena začít samostatný život u nového majitele.V tomto věku by měla být mláďata minimálně dvakrát odčervená a je vhodné, jsou-li i očkovaná.

V novém domově musíte kotěti zajistit vše , co potřebuje.Pořiďte mu pelíšek, který umístíte na klidné místo, kde kotě nebude nikdo rušit.I když je malé kotě velice hravé, není to hračka! Je to přeci jenom šelma, která velkou část dne tráví odpočinkem a jestli tuto možnost nemá, může být koťátko stresované a někdy dokonce agresivní.Důležitým zařízením pro kotě je záchod.V obchodech s chovatelskými potřebami je dostupný široký sortiment těchto užitečných zařízení.Principem je dobře přístupná, nepropustná a přiměřeně velká vanička, vyplněná stelivem pro kočky.Stelivo je sypký materiál, který pohlcuje vlhkost a pachy a umožňuje kočce své exkrementy "zahrabat",což je u ní velice silný reflex. Proto zpravidla není nijak obtížné naučit kotě na záchod chodit, neboť samo začne tuto toaletu se sypkým materiálem vyhledávat.Opět není problém vybrat si z širokého sortimentu steliv pro kočky.Doba bedniček s pískem je doufám již za námi.Je samozřejmé, že záchod musíte pravidelně čistit a stelivo obměňovat.

Kočky by také měly mít nějaké hračky, protože to jsou velice dobří a vášniví lovci a v bytě je jim většinou jejich největší radost, chytání myší, odepřena.Je také vhodné pořídit kočce škrabadlo, ať netrpí váš nábytek.

Velmi praktickou věcí je přenosná schránka, která vám poslouží při transportu kočky, ať už k veterináři, nebo třeba na dovolenou.

Výživa

Jakmile kotě přinesete domů, tak prvním problémem, který budete řešit, bude jak a čím ho nakrmit.V prvním měsíci života kotě roste patnáctkrát rychleji než lidské mládě a je opravdu důležité poskytnout mu kvalitní potravu pro co nejlepší start do života.V porovnání s potravou pro psy nebo s naší lidskou stravou by kočičí potrava měla obsahovat více bílkovin a tuků.Doporučujeme používat kompletní krmiva, buď suchá nebo konzervovaná.Je totiž obtížné zajistit kočce vyváženou stravu tradičním způsobem.Strava založená pouze na mase je chudá na vápník a vlákninu, naopak nízký přísun kvalitních živočišných bílkovin vede k nedostatku vitamínů a aminokyselin, zvláště taurinu,který ovlivňuje nervový systém a odpovídá za dobrý zrak a zdravé srdce kočky.Z kompletních krmiv se zvláště u mláďat vyplatí koupit značkové krmivo.Zde výrobce garantuje, že krmivo svým složením plně odpovídá potřebám kotěte.Vstupní investice je na první pohled vyšší, ale vrátí se vám v podobě zdravého a spokojeného kamaráda.Také si uvědomme, že k takovýmto krmivům není potřeba přidávat žádné další doplňky (vitamíny, vápník),není nutno je složitě připravovat, zvíře konzumuje menší množství kvalitního krmiva, neboť je stravitelnější a výživnější a vaše zvíře bude v lepší zdravotní kondici, což jistě sníží četnost návštěv u veterináře.Všechny tyto skutečnosti znamenají úsporu finančních prostředků.

Suchá strava je finančně výhodnější, neboť u konzerv vlastně platíte za vysoký obsah vody, kočka je zkonzumuje poměrně rychle a konzerva se také rychleji kazí.Značky krmiv, které vám můžeme doporučit, jsou: PURINA PRO PLAN, IAMS ,HILL’S popřípadě PRO PAC. Všechna tato krmiva jsou k dostání v naší ordinaci.

Krmivo už máme, jak tedy krmit?U malého kotěte začněte se čtyřmi nebo pěti porcemi denně.Když kotě dosáhne věku asi šesti měsíců, snižte počet krmení na dvě až tři za den.Zvíře by si mělo zvyknout, že pokaždé dostává potravu na stejném místě a ve stejnou denní dobu.Na krmivo pro dospělé kočky je vhodné přejít ve věku 10-12 měsíců, tedy až kotě ukončí svůj růst.

Pamatujte na to, že kočka musí mít neustále k dispozici misku s čerstvou vodou, aby se mohla kdykoli napít.Velmi důležité je to zvláště v případě, kdy se živí převážně suchou stravou. Nedávejte kočce kravské mléko, není to pro ně vůbec přirozené, ačkoli je to velmi silně zakořeněná tradice.Vysoký obsah mléčného cukru (laktózy) může u koček vyvolat podráždění žaludku a průjem.

Veterinární péče

Je vhodné nechat nové kotě prohlédnout u veterináře ihned po koupi.Častým problémem je začervení a napadení ušními roztoči.V době odběru od matky by mělo mít kotě osm týdnů a mělo by být minimálně dvakrát odčerveno již od chovatele.V odčervení pokračujeme dále každých 14 dní až do věku 12-ti týdnů.Dospělá zvířata postačí odčervovat 2x ročně.Je také důležité prohlédnout kotěti uši.Pokud třepe hlavou a má v uších nečistotu, připomínající kávovou sedlinu,pak trpí ušním svrabem.V současné době již není problém toto onemocnění vyléčit.Dále si všímáme stavu kůže,kde projevy škrabání, zarudnutí, případně holá místa a strupy často ukazují na napadení blechami.Průjem, zvracení, kašel a výtok z očí jsou také obvyklými problémy malých koťat.

Pokud je kotě při vstupní prohlídce zdravé, je vhodné je nechat naočkovat.Koťata se očkují od stáří osmi týdnů.Existuje celá řada očkovacích látek a vakcinačních schémat a záleží na chovateli, jakou vakcinaci po poradě s veterinářem zvolí.

Možnosti očkování

Vzteklina - toto očkování by mělo být samozřejmostí, neboť vzteklina je onemocnění přenosné na člověka, po vypuknutí klinických příznaků je toto onemocnění neléčitelné a smrtelné. Vzteklina se očkuje od stáří 12-ti týdnů s přeočkováním 1x ročně,existují i očkovací látky s dobou účinnosti 2 a 3 roky. To však platí pouze pro vzteklinu.

Základní očkovací schéma - je očkování proti skupině nejčastěji se vyskytujících nemocí koček. Patří sem:

  • infekční panleukopenie koček,nemoc podobná parvoviróze u psů,projevující se zvracením a úpornými průjmy s příměsí krve
  • infekční rhinotracheitida koček,kdy kočka kašle, má výtok z nosu a očí a zvýšenou teplotu.U březích koček dochází k potratům a nebo k úhynu koťat krátce po porodu
  • kaliciviróza má podobný průběh jako rhinotracheitida,navíc způsobuje otoky a bolestivost kloubů a svalů

Očkuje se od 8-mi týdnů stáří s přeočkováním za 3 týdny spolu se vzteklinou. Následuje revakcinace 1x ročně.

Rozšířené očkovací schéma - oproti základnímu schématu je rozšířeno o virovou leukémii koček. Dříve bylo nutno před tímto očkováním provést krevní test na protilátky, ale dnes jsou již na trhu vakcíny, kde to není nutné, což výrazně snížilo náklady. Virus leukémie koček snižuje imunitu zvířete, takže příznaky jsou velmi rozmanité.Kočka je náchylná ke všem ostatním zmiňovaným onemocněním, nereaguje na léčbu, postupně slábne a dochází k úhynu. Nemoc má dlouhý průběh a projevuje se u všech věkových kategorií koček.Je zde dokonce možnost nakažení plodů ještě před porodem. Onemocnění je velmi rozšířené, v ČR je nyní 10-15% pozitivních koček a jejich počet stoupá. Do rozšířeného očkovacího schématu zahrnujeme také očkování proti chlamydióze. Toto onemocnění se projevuje vleklými záněty očí,ale postižen je celý organismus zvířete. Je možný i přenos na člověka.

Další možnosti očkování:

  • Infekční peritonitida koček - nápadným příznakem je zvětšení břicha.Dutina břišní je vyplněna tekutinou, postupně jsou postiženy prakticky všechny vnitřní orgány a dostavuje se i ochrnutí a křeče, neboť nemoc zasahuje i nervový systém.Vakcinace je poměrně drahá a proto chovatelé tuto možnost příliš nevyužívají, i když se jedná o poměrně časté a neléčitelné onemocnění, které vždy končí úhynem zvířete.
  • Dermatofytóza-je způsobena kožními plísněmi.Na kůži kočky se objevují holá a svědivá místa a v srsti můžeme nalézt šedavé šupinky.Onemocnění postihuje zvláště dlouhosrsté kočky, často začíná na hlavě v okolí uší a postupně se rozšiřuje.Dermatofytóza je dobře léčitelná a neohrožuje život kočky, je však přenosná na lidi.
  • Borelióza-je nemoc přenášená infikovanými klíšťaty.Nakazit se mohou i lidé, ale pouze od infikovaných klíšťat, přenos z kočky na člověka dosud nebyl zaznamenán.Projevuje se horečkou, otoky a bolestí kloubů, apatií a nechutenstvím.Na rozdíl od člověka nedochází ke kožním příznakům, tj. netvoří se typická rudá skvrna na kůži.Onemocnění je léčitelné a u koček nepředstavuje významný problém, proto je očkování doporučeno pouze v oblastech s velkým výskytem infikovaných klíšťat.

Kočky pohybující se venku by měly mít naočkováno minimálně základní schéma, vhodnější je však schéma rozšířené.Je vhodné očkovat i kočky chované pouze doma, i když možnost infekce je u nich mnohem nižší.I tyto „bytové“ kočky se většinou během svého života dostanou do kontaktu s jinými zvířaty nebo s prostředím, kde se jiná zvířata pohybují, ať už byt opustí s majitelem nebo prostě utečou.

K pravidelné péči o kočku patří používání prostředků proti blechám a klíšťatům.Vhodné jsou preparáty s dlouhodobějším účinkem, ať už se jedná o spreje, antiparazitární obojky nebo tak zvané „spot on“ přípravky (kapou se na kůži v oblasti krku).Tyto „spoty“ jsou zvláště oblíbené kvůli snadné aplikaci, neboť sprejování kočky se může proměnit v dramatický zápas a obojek může kočka ztratit, případně se za něj zachytit. Doporučujeme používat přípravek Effipro spot on , příp. obojky Bolfo od fy. Bayer.

Pokud neplánujete s vaší kočičkou nebo kocourkem chovnou kariéru, je vhodné je nechat vykastrovat.U kocourů kastrace zabrání nežádoucímu značkování a zápachu.Nekastrovaní kocouři se mnohem více toulají, perou se a tím si způsobují poranění, která často hnisají a vyžadují i několikatýdenní léčbu.Při těchto rvačkách také dochází k přenosu mnoha výše zmíněných kočičích nemocí, navíc stoupá riziko úrazů, např. sražení autem nebo postřelení.Nekastrovaný, volně se pohybující kocour je velmi častým pacientem ve veterinární ordinaci.U kočky pak kastrace zabrání nežádoucím projevům říje, kdy svým neustálým mňoukáním obtěžuje majitele.Kočka je navíc velmi plodná, je schopna mít koťata až 4x do roka a není zrovna pěkný pohled na hubené a nemocné kočičí sirotky, kteří se potulují venku a které nikdo nechce.K zabránění říje lze použít i hormonální injekce nebo tablety, ale je to nevhodné pro řadu vedlejších účinků.Tyto preparáty způsobují záněty dělohy, nádory mléčné žlázy a mnoho jiných problémů, navíc je jejich aplikace i dražší než kastrace.Setkali jsme se s názory, že po kastraci budou kočky tlusté, líné a nebudou chytat myši.Není to pravda, ale přiznejme si , že po kastraci mohou zvláště kocouři mít větší sklony k obezitě.Vždy však záleží na chovateli, jak bude své zvíře krmit.U kočky ani u kocoura není kastrace zákrokem příliš obtížným, zvířata ji dobře snášejí.Zákrok je vhodné provádět od stáří 6-ti měsíců , kdy kočky dosahují váhy cca 2 kg.

Věříme, že těchto pár rad vám bude k užitku a přispějí k tomu, aby Vám vaše soužití s kočkou přinášelo radost.



Fotogalerie

Fotogalerie

Články pro chovatele

Vakcinace kočky

Celý text

Kastrace drobných savců

Celý text

Informace o zpracování osobních údajů (GDPR)

Celý text

Dermatitidy

Celý text

Vyšetření srdce

Celý text

Další články

Kde nás najdete

MVDr. Robert Just

Veterinární ordinace
Příčná 905, 755 01 Vsetín - zobrazit na mapě

mobil:736 125 064
e-mail:veterina.vsetin@seznam.cz

Ordinační hodiny

Po 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Út 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
St 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
Čt 9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
9:00 - 11:00 14:00 - 17:00
U nás můžete platit platebními kartami